mandag 17. mars 2014

          Varer Norge solgte og kjøpte på 1700- og 1800-tallet


Varer Norge solgte til utlandet (eksport) 1750-1850:

-          Fisk

-          Trelast

-          Skipsfart – var med på å eksportere varer

Varer Norge kjøpte fra utlandet (import) 1750-1850:

-          Sprit

-          Luksusvarer, som tekstiler, siste mote og til og med silkebånd

-          Kaffe og sukker

-          Tobakk

Toll er skatt på varer som går fra et land inn til et annet. Det å studere tollister fra fortiden kan fortelle oss hvordan globaliseringen var på den tiden. Et annet ting det kan fortelle oss er hvilke varer som folk handlet og gikk over grenser.

Enkelt forklart betyr transkribering å overføre en tekst i en ny form. I dette tilfellet var teksten man skulle overføre på bøker og man overførte det til pc.

Fisk er en av tingene som ble eksportert fra Bergen til utlandet i 1786 som jeg har skrevet tidligere.

Silkebånd og kaffe var noe av varene som ble importert til Bergen i 1794.

Kaffe og kardemomme dyrkes i Afrika, Asia og Sør-Amerika, men Norge importerte disse varene fra europeiske land som Tyskland i 1794.

Det er ikke så mye forskjell på hva som ble eksportert fra Norge på 1700-tallet og i 1835, men det er likevel forskjell. Noe av forskjellene er at i 1700-tallet eksporterte Norge hovedsakelig tømrer og fisk, men i 1835 begynte man å eksportere brød, bær osv.

Importen til Norge i 1835 var ikke annerledes enn den på 1700-tallet. Her var det fortsatt de samme varene som ble importert agurk, kaffe, sukker osv.

Som sagt tidligere forteller tollister fra 1700- og 1800-tallet oss om hvordan Norge og verden var på den tiden. Den forteller også hvilke varer som ble eksportert og importert og omfanget av det. Vi kan også vite hvor mange som kjøpte disse importerte vare ved å se på befolkningstallet og hvor mye importen er.

 

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar