søndag 4. mai 2014

                                    Somalia

Imperialisme er at et land tar over andre land og prøve å få dem til å leve på deres måte. Det kan vi se på i kolonitiden når Storbritannia koloniserte andre land og fikk for eksempel til å ta kristendommen som religion. Imperialisme har alltid eksistert siden antikken, men begrepet "imperiliasmens tidsalder" blir knyttet til kappløpet om Afrika i 1800-tallet. Kolonier er et land som er under andre land uten at de selv vil det. Det er ofte et land som koloniserer et området som er utenfor deres grenser.

Somalia var en av de mange landene i Afrika som ble kolonisert av europeiske stater på 1800-tallet. Landet Somalia var et veldig stort land, men i Berlin-konferansen som ikke tok hensyn til hvor de forskjellige folkegruppene i Afrika levde delte Somalia i fem forskjellige deler. Disse delene ble ikke overlatt til seg selv men kolonisert av forskjellige stater i Europa og Etiopia som også var en av de to landene i Afrika som var selvstendige, mens koloniseringen pågikk. Måten de delte på var på at dagens sør-Somalia ble gitt til Italia. Nord-Kenya som også er somaliere, samt nor-Somalia ble gitt til Storbritannia, Djibouti til Frankrike og Ogaden regionen ble gitt til Etiopia, som de fortsatt er en del av selv om det er rebeller som kjemper for selvstendighet i dag.

Reaksjonen til denne koloniseringen var at det ble mer nasjonalisme blant befolkningen og misnøye med kolonimaktene som okkuperte dem.  Den meste kjente frigjøringsforkjemperen som hadde veldig stor hær under sin ledelse var Sheikh Muhammad ibn Abdullah Hassan. Han førte fire kriger mot britene i 1900-04 som førte til at de måtte trekke seg ut til kysten, men kom tilbake senere i 1920-tallet. Nasjonalismen fortsatte å vokse videre og i 1959 kom det nasjonalistiske partiet Somali Youth League (SYL) til makten ved valg gjennom den lovgivende forsamlingen.

1. juli 1960 fikk det italienske somaliland sin selvstendighet og ble forent med den nordlige delen av Somalia som fikk sin selvstendighet fra britene fire dager før. Kolonitiden ble ikke endt med krig, selv om det har vært flere forsøk på det, men heller at kolonimaktene ga fra seg landene de okkuperte.

I dag er Somalia i borgekrig som startet i 1991. Det er veldig mye uroligheter i landet med unntak av den nordlige delen i Somalia som var under britisk styre under kolonitiden som har erklært seg som selvstendig nasjon og kaller seg for Somaliland. i Somaliland er det fred og orden siden 1991.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar